Retro kamerataske

Det er blevet forår, og klapjagten er gået ind på en ny vintage kamerataske – en taske der kan rumme mit nye, mere potente Nikon. Det skal dog ikke være en hvilken som helst taske, da den både skal kunne leve op til en række praktiske såvel æstetiske krav. Men det er egentlig ret rimelige krav for en taske, der skal kunne indeholde og beskytte min kræsne ven.

Jeg er i forvejen en tilfreds ejer af en Crumpler Pretty Boy-taske (smagløst navn til en kamerataske), men pladsen er blevet for trang. Samtidig er tasken en smule for kvadratisk og klodset at slæbe rundt på, mens den “skriger” kamerataske – et signal jeg gerne vil undgå. Jeg har en ret afslappet indgang til fotografering og vil gerne kunne blende ind i diverse miljøer – uden nødvendigvis at reklamere for min taskes indhold.

Mine krav

Jeg er på udkig efter en vintage kamerataske, som jeg kan have med på farten, og som lige har plads til det mest nødvendige. Den behøver derfor ikke kunne indeholde udstyr til ethvert formål. Når dét er sagt, så ville jeg også sparke mig selv, hvis jeg endte med at købe tasken et nummer for småt.

Hvis jeg kun var interesseret i en praktisk, funktionel og tilmed billig kamerataske, så havde jeg nok valgt en Lowepro. Deres store udvalg af tasker dækker de flestes behov, taskerne er af god kvalitet og de kan fås alle steder. Men Lowepro’s modeller (og selve brandet) sender dog et kraftigt signal om, at det netop er kameratasker. Jeg går tværtimod efter en “low-key” messengertaske med et mere urbant, oldschool look, som kan begå sig i alle situationer – et look der gerne må signalere slidte tennissko såvel som kameraudstyr.

I den sammenhæng har jeg været ret glad for min autentiske, urbane messengertaske fra den tysk/århusianske bastlerforretning Bastelraum. Tasken er dog ikke rigtig egnet som kamerataske, da den ikke er polstret, men den er i hvert fald “as urban as they get” i sit genbrugte presenning-materiale – og super fed!

Da der er et utal af forskellige modeller på markedet, som er skræddersyet til alle tænkelige og utænkelige behov, har jeg måtte spore mig ind på mine egne behov. Det var egentlig ret nemt, da jeg har en klar idé om, hvad jeg går efter. Jeg stiller som nævnt ikke kun krav til taskens funktionelle egenskaber (som de fleste producenter lever op til), men i lige så høj grad krav til taskens ydre.

Jeg er kommet frem til følgende kriterier:

Krav til kameratasken

 • plads til kamera, 2 objektiver + blitz
 • skal være en skuldertaske
 • diskret, urbant look
 • handy, ikke for klodset
 • beskyttende polstring
 • nem adgang til udstyr
 • lommer til ekstraudstyr
 • vejrbestandig
 • lækker og robust kvalitet
 • koste max 1500 kr.

DE NOMINEREDE ER…

Ud fra disse krav har jeg higet og søgt i Googles gamle bøger, hvor den største udfordring har været at finde retrotasker, som forhandles i DK. Jeg faldt dog over følgende modeller, som lever helt eller delvist op til de fleste af mine forventninger.

Det blev de sandbrune “adventure”-tasker fra serien National Geographic Africa, de slidte urban messenger-tasker fra serien Think Tank Retrospective (Pinestone) og de rustikke “sadeltasker” fra serien Domke Ruggedwear.

Retro, oldschool camera bags


National Geographic Africa 2540 Midi Satchel

NG A2540 Midi Satchel - indmadNG A2540 Midi SatchelNG A2540 Midi Satchel - nemme lommer

National Geographic Africa

I min søgen faldt jeg først over NG’s Africa-serie, som straks dragede mig med sit rødbrune, sort/hvid-films safarilook – især de oldschool spændelukninger i kombination med indvendig lynlås og friske farver.

Africa-taskerne er indbegrebet af oldschoolness og appellerer til at blive trukket en tur gennem Savannah’ens røde sandjord! Deres brune læderspænder taler til den indre nostalgiker, mens de funktionelle lynlåse tilfredsstiller den praktiske gris. Serien byder samtidig på et bredt udvalg af modeller, som kan tilfredsstille ethvert behov. NG Africa kommer som skuldertaske, rygsæk, bæltetaske, (super fed) “sportstaske”, håndtaske og tilmed som rejsetaske.

NG A2540 Midi Satchel

Helt specifikt har jeg haft kig på skuldertasken NG A2540 Midi Satchel, som lige nøjagtig har plads til det mest nødvendige og stadig er nem at transportere, da den måler [B28cm * D15cm * H24cm]. Den har et forholdsvist diskret look i sine brune nuancer og er lavet af robust lærredsstof med vandskyende coating.

Tasken har tre superpraktiske lommer: den ene, der er beskyttet under frontflappen, er lige så bred som tasken og er udstyret med lynlås. De to andre mindre lynlåslommer er placeret uden på selve flappen, hvor der er plads til vigtige småting, du har brug for lige ved hånden. Smart. Indvendig er tasken indrettet med en udtagelig, kulørt, polstret “indsats” (også med lynlås), som udfylder 2/3 af pladsen og giver ekstra beskyttelse til dit udstyr. Ifølge NG skulle der også være plads til en bærbar på 9″ (og nedefter). Hvis du rejser meget, finder du det måske praktisk, at der bag på tasken er påført en elastik til montering på rejsekufferter med teleskophåndtag.

Mangler

Africa-seriens messengertasker er gennemgående kvadratiske i deres design, hvorfor taskerne vil rage godt ud på hoften og være for meget i vejen til mit behov. Samtidig irriterer det mig (bare en smule), at den polstrede indsats ikke fylder hele tasken ud, men kun tilbyder beskyttelse i en begrænset del af taskens rum. Jeg er også bange for, at jeg på sigt vil blive lidt træt af de dobbelte spændelukninger, som efterfølges af en lynlås, der giver adgang til endnu en lynlås i den polstrede indsats!

Mit valg vil derfor komme til at stå og falde ved taskernes (klassiske) kvadratiske design, den “manglende” polstring i hele tasken kombineret med den besværlige adgang til kameraudstyret. Samtidig signalerer tasken lidt for meget kamera (og 1920’er-inspireret lystfiskertaske?).

Tilbehør og pris

Hvis der er behov for det, kan du købe dig til regnslag og en kraftig skulderpude til stroppen. Regnslaget fylder dog en del og burde ikke være nødvendigt, idet taskens overflader allerede er blevet behandlet, men jeg ville nok investere i skulderpolstringen. Tilbehøret findes pt. ikke hos de danske forhandlere, men jeg gennemgår nederst på siden, hvor du kan købe det. Taskens prisniveau er fornuftigt, da den kan findes herhjemme til lige knap 1.000 kr. Skulderpuden kan købes i England til ca. 150 kr. (inkl. forsendelse).

NG Africa 2540 lever op til følgende krav

 • plads til kamera, 2 objektiver og blitz
 • skal være en skuldertaske
 • diskret, urbant look
 • handy, ikke for klodset
 • beskyttende polstring
 • nem adgang til udstyr
 • lommer til ekstraudstyr
 • vejrbestandig
 • lækker og robust kvalitet
 • koster under 1500 kr.

ThinkTank Retrospective 20 Pinestone

Think Tank Retrospective 10 (Pinestone)Think Tank Retrospective 20 (Pinestone) - fra ovenThink Tank Retrospective 20 (Pinestone) med kamera

Think Tank Retrospective

Jeg søgte videre i nettets gamle bøger og oplukte høje, før jeg fandt frem til Think Tanks petroleumsstøvede, matte Retrospective-serie. Seriens anonyme kanvas-look må siges både at være diskret, urbant og retroinspireret, hvilket navnet også antyder.

Seriens look tiltaler mig endnu mere end NG’s Africa-serie, selvom Think Tanks Retrospective-tasker umiddelbart godt kan forekomme lidt for nedtonede og støvede. I serien hører et beskedent udvalg af tasker, som dog mere end rigeligt lever op til mine krav: det omfatter tre størrelser af messengertasker – Retrospective 10, 20 og 30 – og to objektivtasker. Alle er tilgængelige i mat gråstøvet petroleum og sort.

Retrospective 20 (Pinestone)

Jeg har koncentreret mig om den mellemste af de tre messengertasker, Retrospective 20 [B33cm * D17,8cm * H31,7cm], som fint kan rumme et pro kamerahus, to objektiver og en blitz. Jeg har ligeledes fået anbefalet tasken af en medarbejder hos Goecker, som mener, at 10’eren hurtigt kan blive for lille til mit behov. Den eneste umiddelbare forskel på de to er, at 20’eren (billeder / video) har fået tilføjet 5cm til højden – bredden og dybden er nemlig den samme. Ellers har alle tre størrelser fuldstændig samme features, så det kun er dit behov for plads, der afgør, hvilken model du skal vælge. Du undgår derved at skulle købe for stort for at få ekstra “bjælder og fløjter”. Virkelig forbrugervenligt og gennemtænkt!

Alle tasker i serien er lavet af et fleksibelt men slidstærkt og robust lærredsstof, der kan give sig relativt meget. Det betyder fuld udnyttelse af pladsen til dit udstyr. Alligevel er det dog lykkedes for Think Tank at holde taskerne forholdsvist “slanke”.

Uanset hvilken størrelse, du vælger, har Think Tank fået plads til en overflod af praktiske lommer: én udvendig frontlomme (to ved 30’eren), to inderlommer (én i hver side), to ydre lommer (én i hver side), en indvendig lomme i taskens bredde til småting og en flad lomme bagpå med plads til magasiner og papirer. Frontlommerne og alle indvendige lommer er selvfølgelig udstyret med velcrolukning og er bl.a. ideelle til opbevaring af blitz. Selve flappens velcrolukning består af silent velcro, hvilket oversat betyder, at velcro-funktionen kan lukkes af og sættes ude af funktion. Det kan være praktisk i forbindelse med bryllupper, hvor stilhed under vielsen er påkrævet.

Mangler

Think Tank tror så meget på deres produkt, at de har åbnet op for brugeranmeldelser på deres produktside. Det kan jeg som kommunikationsmand godt lide. Hands on-anmeldelser vægter altid tungere end producentens egne lovprisninger. Kommentarerne fra produktsiden melder om, at køberne generelt er godt tilfredse med kvalitet og rummelighed. Et par tilbagevendende kritikpunkter går dog på, at seriens tasker mangler tilstrækkelig polstring og rent ud sagt er halvtunge! Serien mangler konkret et beskyttende indlæg i selve taskernes bund og har efter sigende en kampvægt, der skulle kunne snige sig op over kameraudstyrets samlede vægt. Som med alt andet, er det dog en smagssag. Jeg forbinder f.eks. ofte vægt med kvalitet, men den manglende polstring bryder med mine forventninger.

Tilbehør og pris

I modsætning til de to øvrige omtalte taskeproducenter her på siden, følger der en god gedigen skulderpude, et regnslag og et bærehåndtag med som standardtilbehør…sådan! Think Tanks tre størrelser af messengertasker ligger på et prisniveau mellem 1.300-1.500 kr., når du køber taskerne herhjemme, men du kan få dem sendt fra England fra omkring 1.000-1.300 kr. Dermed holder de sig inden for min økonomiske smertegrænse. Taskerne fra Think Tanks Retrospective-serie lever kort sagt mere end op til mine forventninger af en kamerataske og scorer næsten fuldt hus i forhold til mine krav.

Think Tank Retrospective lever op til følgende krav

 • rumme kamera, 2 objektiver og blitz
 • skal være en skuldertaske
 • diskret, urbant look
 • handy, ikke for klodset
 • beskyttende polstring
 • nem adgang til udstyr
 • lommer til ekstraudstyr
 • vejrbestandig
 • lækker og robust kvalitet
 • koster under 1500 kr.

Domke Ruggedwear F-831 (Waxwear)

Domke Ruggedwear F-831 SmallDomke Ruggedwear F-831 Small - insideDomke Ruggedwear F-831 Small - back

Domke Ruggedwear (Waxwear)

Selvom jeg kun kan være godt tilfreds med Think Tanks specifikationer, fortsatte jeg alligevel min søgen efter alternative producenter. Det er altid godt at afsondre markedet – om du har besluttet dig for et køb eller ej. Derved undgås forhastede beslutninger.

Min søgen resulterede i, at jeg faldt over produktserien Ruggedwear fra producenten Domke, hvis tasker er “crafted with pride”. Og der er god grund til at være stolt – Ruggedwear-serien sidder lige i skabet! Det er præcis den type kamerataske, jeg har ledt efter! En taske der ville være enhver badass cowboy værdig! Serien er lavet af et changerende sadelskindsbrunt bomuldskanvas, som er overfladebehandlet med et vokslag, der beskytter mod vejr og vind. Samtidig giver voksen også det eftertragtede slidte patina-look: “Like your favorite pair of jeans, Domke bags get better with age…”.

Domkes udvalg af tasker i serien Ruggedwear er ret alsidigt. Jeg havde derfor svært ved at finde en model, der passede præcis til mit behov – især fordi forhandlernes produktoplysninger er begrænsede og produktbillederne sparsomme/manglende. Jeg har alligevel formået at få snævret udvalget ind til at omfatte Domke F-832 Medium – som måske er lidt i overkanten af, hvad jeg søger – lillebroderen fra samme linje Domke F-831 Small (billeder) og den beskedent anderledes Domke F-5XZ (billeder). Valget faldt på disse modeller, da de falder ind under kategorien messengertasker, og så er de tilpas slanke i kroppen til at være praktiske.

Domke F-831 Small & F-832 Medium

Domke F-832 Medium [B42cm * D16,5cm * H30,5cm] er klart den største af de tre og har derfor plads til mere udstyr (inkl. en bærbar computer), men derudover adskiller tasken sig ikke fra Domke F-831 Small [B33cm * D12,5cm * H30,5cm]. Begge modeller har plads til et pro kamerahus, et par objektiver, blitz og lidt løst, som alt sammen er beskyttet af en udtagelig polstret indsats med fleksible rumdelere, der kan tilpasses udstyret. Derudover har begge modeller en flad lomme med lynlås på indersiden af taskernes flap, hvor der er plads til papirer, hukommelseskort og andre relativt flade genstande. Bagpå de to modeller sidder en forstærkning, der gør det muligt at montere dem på en rejsekuffert med teleskophåndtag. Og sidst men ikke mindst, så er de begge udstyret med samme silent velcro som Think Tank-taskerne.

Alle taskerne i serien er udstyret med en non-slip-skulderstrop, der skal sikre deres position på skulderen, uden at stroppen hænger fast i tøjet. De er også forsynet med en YKK-lynlås, som åbenbart anses for at være en nævneværdig feature(!?) og et kraftigt, beskyttende indlæg i taskernes bund, som kan absorbere selv den mest skødesløse fotografs hårdhændede behandling. Og som en ekstra bonus – bare fordi de kan – medfølger en bøtte voks, så taskens beskyttende vokslag kan vedligeholdes…herligt!

Domke F-5XZ (Flickr-billeder)

Domke F-5XZ [B25,5cm * D11,5cm * H27cm] minder umiddelbart en del om F-381 Small, men der er dog nogle betydelige forskelle. F-5XZ har to små eksterne lommer forrest på tasken (under flappen), men de er hverken sikret med lynlås eller velcro. Til gengæld har tasken ikke en lynlåslomme på indersiden af flappen som de to andre modeller. Domke F-5XZ adskiller sig også ved at have almindelig velcrolukning på flappen, som ikke er af den nævnte “stille” type.

Mangler

Noget, jeg savner ved messengertaskerne, er en sikker mulighed for opbevaring af batterier, filtre, kabler osv. Der mangler simpelthen udvendige lommer – enten med lynlås eller velcro. Det ser jeg som taskernes største svaghed. Jovist, modellen F-5XZ har to frontlommer under flappen, men de er små, åbentstående og uegnet til opbevaring af løsdele! Ligeledes er Domkes større modeller i Ruggedwear-serien en smule dyrere sammenlignet med andre producenter…til gengæld har de karisma og udstråling i kraft af deres unikke oldschool sadeltaskedesign. De mindre modeller, som jeg har kigget på, holder sig dog inden for maks.prisen.

Tilbehør og pris

Der medfølger igen ikke skulderpude til stroppen, men til gengæld laver Domke en 1. klasses pude, der efter sigende skulle være den samme, som de amerikanske postbude benytter til deres posttasker – ergo må den være godkendt af fagmænd. Skulderpuden medfølger pt. gratis, hvis du køber tasken hos udvalgte forhandlere i england. Netprisen på de listede modeller (inkl. skulderpude) ligger mellem 1.300-1.800 kr.

Efter at have læst side op og side ned om de tre modeller, fremstår Domke F-831 Small som den mest ideelle til mit behov. Der er for meget plads i F-832’eren, og prisen er lidt i overkanten.

Domke Ruggedwear lever op til følgende krav

 • rumme kamera, 2 objektiver og flash
 • skal være en skuldertaske
 • diskret, urbant look
 • handy, ikke for klodset
 • beskyttende polstring
 • nem adgang til udstyr
 • lommer til ekstraudstyr
 • vejrbestandig
 • lækker og robust kvalitet
 • koster under 1500 kr.

PRISEN GÅR TIL…

Forskellen på taskerne har været så beskeden, at jeg har måtte vælge den kamerataske, der er “mest mig”. Jeg fik dog relativt hurtigt frasorteret taskerne fra NG’s Africa-serie, da de er lidt for kvadratiske efter min smag. Derfor har slaget stået mellem de to kamphaner: “krigsveteranen” Think Tank Retrospective 20 (Pinestone) og “sadeltasken” Domke Ruggedwear F-831 Small. Begge tasker har samme coolness og et oldschool urbant design, de har samme aflange udformning og en slank krop, de er bygget i en robust kvalitet og har begge plads til det nødvendige udstyr. De ligger tilmed i samme prisklasse.

Retrospective 20 adskiller sig dog ved at have urimeligt meget lommeplads, mens Ruggedwear-serien er alener foran med deres cowboy-inspirerede design.

Her ved indlæggets slutning har jeg faktisk allerede bestilt og modtaget en kamerataske. Umiddelbart var jeg indledningsvis hooked på at købe Retrospective 20, men jeg må tilstå, at jeg faldt på halen over Domke F-831, som nu er købt og modtaget fra England. Det har ikke været nogen let beslutning, men jeg håber, at det rigtige valg er blevet truffet.

Jeg vender selvfølgelig tilbage med et indlæg om min nye lækre Domke – for det kan jeg love dig, den er – når jeg har haft tasken under min kærlige behandling.


WHERE TO BUY??

Det er dog med unikke kameratasker, som det er med mange andre nicheprodukter, at det ikke er alle mærker og modeller, som er tilgængelige i de danske butikker. Man må på nettet og søge. Jeg har fået støvet Think Tank op hos Kamerahuset og Goecker, mens NG Africa-serien kan fås hos Kamerahuset, Befro og GOdigital. Domke Ruggedwear-taskerne kan ligeledes købes hos Kamerahuset, som dog kalder serien for “Waxwear”. Det er dog tilsyneladende ikke muligt at få den omtalte Domke F-831 Small i Danmark, men tasken to numre større Domke F-833 Large er på lager.

Det er heller ikke muligt at erhverve sig tilbehør såsom regnslag eller skulderpude til NG og Domke hos de danske forhandlere. Så hvis du havde tænkt noget i den retning, må du gennem udlandet – her er amazon.co.uk et godt valg.

Jeg købte selv min Domke F-831 via Amazon.co.uk, hvilket jeg kun kan anbefale. Det betød derfor også, at jeg i én og samme bestilling kunne bestille både taske og pude til skulderstroppen. To dage efter afsendelse lå der en pakkeseddel fra postbuddet i min postkasse (imponerende) – og jo, det var skam med Postdanmark – hvilket til gengæld betød en smadret og sammenklemt kasse (så kender man dem igen).


ANDRE SKRIVER…

Hvis du er interesseret i at læse mere om Think Tanks Retrospective-serie, så anmelder Jakob Kjøllers Think Tank Retrospective 30 på sin blog. Ken Rockwells har ligeledes set på Think Tanks taskeserie og anmelder Think Tank Retrospective 10 på sin hjemmeside.

Jeg har ikke lige fået støvet flere informative artikler op, men jeg vil løbende smide links ud i dette afsnit, hvis jeg skulle falde over dem. Du er også velkommen til at sende links til min mailadresse “info [at] brintkiks.dk”.


ANDRE MÆRKER

Der findes selvfølgelig mange andre producenter af unikke retrokameratasker på markedet. Herunder lister jeg en håndfuld af nogle af de mest interessante, som jeg har fundet på nettet. Flere af dem er kun tilgængelig i USA, men hvis man skulle forelske sig i én, så kan jeg anbefale at tjekke siden Shop USA. Her kan du få oprettet en amerikansk postadresse, som du kan bestille til, hvorefter din pakke videresendes direkte til Danmark (du skal dog huske, at der ryger told og moms oveni prisen).

Min udvidede søgning gav disse resultater:

Hvis man kan leve med den manglende isolering af taskerne, er der flere alternative modeller på markedet, som egentlig er helt almindelige messengertasker. Her har jeg bl.a. fundet mærkerne Jack Spade Field Waxwear, Jack Spade Industrial Day Bag, Haiku (til kvinder), Dakine Urban Bags eller SLR Sloop, hvis man er til strandtaske-looket. Ellers kan man også selv slå sig løs – her er linket til en søgning på kanvastasker hos ShopStyle.com og tilsvarende hos Ebags.com.


Indlægget har været et forsøg på at indsamle informationer og tråde om retro kameratasker, da jeg selv har haft manglet en sådan side. Oplysningerne bygger på producenternes fakta, billedmateriale, produktanmeldelser, andre bloggeres anmeldelser, kontakt til danske forhandlere, og min egen snusfornuft.

Ét svar til “Retro kamerataske”

 1. Brian siger:

  Søgte efter retro kameratasker på google og fandt frem til din side her, hvor man må sige at du har lavet en lækker og meget lang artikel :) Personligt ville jeg nok købe Thinktank retrospective, men hver sin smag. Tror i hvert fald det bliver mere in med retro kameratasker til dem der vil have en anden stil end den traditionelle kamerataske i fremtiden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *